Forum > Decoders > PVR Decoders > Explora signal quality issues
Reply  
Thread Tools Display Modes
  #11  
Old 2017-05-20 , 07:29
Marvel1999 Marvel1999 is offline
Still listens to the wireless
 
Join Date: Jan 2016
Posts: 1
This happened last year about the 16th of May 2016.

"My initial setup was Explora with HD PVR working via switch. Think it was the 5-1. No problems. Then I bought a second Explora recently (a few months back). Installed it and it wouldn't work with the switch. So I bought the slnb. Everything worked perfectly. Tuner 1 and 2 was 90% and 100% while tuner 3 was 88% and 98%. Then a few weeks back, the signal would drop at night for all hd channels and would stabilize again in the morning. Sometimes the Explora would restart continuously and during startup be stuck on a pink screen. Only powering down completely would get it going again, but still the hd channels would be completely off or be scrambled. Connections have been checked and checked again. The dish is the larger on. This past weekend was very cold and none of the hd channels worked at all.
Then I read on this thread that temperature plays a part. And there is a batch of faulty slnb's. So before I go and buy one, I would like to find out if maybe mine is from that batch and whether I will be able to exchange it as my problem is definitely similar to the temperature problem.
Here are the details of the smart lnb:
Model Number: LMX 500
Serial Number: Z100518921
Batch Number: TA-2014/2309
Please let me know if the slnb can be returned as I do think it is faulty."

The smart lnb was replaced by Multichoice after consultation with MC Marietjie. Now one year later, middle May, the same problem occurs. Seems to me that this batch of replacement smart lnb's are also causing problems again in cold weather.

Please Multichoice, let me know what to do to get a speedy replacement. FREE OF CHARGE.

Thanks!
Reply With Quote
  #12  
Old 2017-05-22 , 06:33
jpypers jpypers is offline
Still gets up to change channels
 
Join Date: May 2016
Posts: 17
MC contacted me on Friday and also believe I'm one of the unlucky ones that received two (original + replacement) suspect SLNBs. They should contact me today to arrange replacement of the SLNB with one of the newer 501 models.

Since I knew I wouldn't be able to watch anything after 7PM, I decided to wrap the SLNB in a "blanket". Well it worked and I watched all the HD channels without any issues.
Reply With Quote
  #13  
Old 2017-05-22 , 13:19
MC Field Services MC Field Services is offline
Has mastered the i-Plate and DStv guide
 
Join Date: Dec 2015
Posts: 325
marvel 1999 please send me a pm with your contact details please
Reply With Quote
  #14  
Old 2017-05-23 , 09:38
jpypers jpypers is offline
Still gets up to change channels
 
Join Date: May 2016
Posts: 17
Thanks MC Field Services. A new SLNB was installed yesterday by your technician and last night all looked good.
Reply With Quote
  #15  
Old 2017-05-23 , 09:43
MC Field Services MC Field Services is offline
Has mastered the i-Plate and DStv guide
 
Join Date: Dec 2015
Posts: 325
my pleasure
Reply With Quote
  #16  
Old 2017-06-27 , 11:39
JohanB1987 JohanB1987 is offline
Still listens to the wireless
 
Join Date: Jun 2017
Posts: 7
Angry Signal drops when cold & rainy

Hi. My Explora loses signal on some channels like 201/144/movie channels when it is cold and rainy only. In the winter months it is every night's story...This was from day 1 when I bought it in Feb 2016. The signal strength is 100% but the quality 0%. if I tune it to other channels like M-net it works fine. I also took my machine in to be tested and they said it was fine.. I believe i have a faulty LNB from day 1 or a bad quality part installed by the contractors...Please assist met to resolve this.
Reply With Quote
  #17  
Old 2017-06-27 , 11:47
JohanB1987 JohanB1987 is offline
Still listens to the wireless
 
Join Date: Jun 2017
Posts: 7
Angry Signal drops when cold & rainy

My Explora drops signal every time it is rainy or cold. This is only on some channels like 201/144/movie channels. The signal strength is 100% but the quality 0%. If I tune it to M-net everything is fine.This is from day 1 when they installed it in Feb 2016. I am on the 24 month pricelock plan. Every winter evening is the same old story and when it is Rainy. My machine was tested as well at a DSTV store and they said the machine was fine. Please help me resolve this as I believe the contractors installed a bad Lnb/Dish ETC that causes this.
Reply With Quote
  #18  
Old 2017-06-27 , 12:25
MC Marietjie's Avatar
MC Marietjie MC Marietjie is offline
MultiChoice
 
Join Date: Jul 2010
Location: Johannesburg, Gauteng
Posts: 8,136
If it is only certain channels then that points to an LNB alignment issue, not necessarily a faulty Smart LNB. The fact that the quality is 0% points to an installation issue with the LNB alignment. I suggest you get your installer back to come and double check this.
Reply With Quote
  #19  
Old 2017-06-27 , 12:35
Optimist's Avatar
Optimist Optimist is offline
Changes remote batteries hourly
 
Join Date: Jul 2012
Location: N/E JHB , Orig. Join Date: Dec 2008
Posts: 14,323
Agreed as those channels are both Vertically polarised, but the weather is involved as well - so could just be a partially faulty LNB.

It's a pity you've left it so long, doubt it can be covered under any warrantee now.
Reply With Quote
  #20  
Old 2017-06-27 , 12:41
JohanB1987 JohanB1987 is offline
Still listens to the wireless
 
Join Date: Jun 2017
Posts: 7
Yes. Can you assist me with that as Dstv send a contractor themselves to install it?i called in 3 times in 2 weeks to get someone to help me and I am still waiting for the call.

Sent from my SM-G925F using Tapatalk
Reply With Quote
Reply  
« Previous Thread | Next Thread »
Thread Tools
Display Modes
Posting Rules
You may not post new threads  | You may not post replies  | You may not post attachments  | You may not edit your posts
BB code is On  | Smilies are On  | [IMG] code is On  | HTML code is Off
Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Issues with signal not found, and poor picture quality when not on HDMI abed PVR Decoders 2 2014-10-03 11:05
Signal Strength v Signal Quality Geoff D Picture/Audio Quality 5 2011-01-11 14:23
HD PVR SATCR Signal Strenght and Quality Issues Dr3wza Installation 17 2010-05-06 14:18
Signal Strength vs Signal Quality AndrewD Installation 6 2010-03-17 13:49
Signal Strength vs Signal Quality AndrewD Installation 5 2009-01-21 15:45