Forum > DStv Forum Archive (12 May 2014) > DStv Products > SD PVR > Audio and video out of sync for recordings
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 2010-10-11 , 09:40
Fishfreak Fishfreak is offline
Still listens to the wireless
 
Join Date: Oct 2010
Location: Cape Town
Posts: 3
Default Audio and video out of sync for recordings

I've encountered it on a number of occasions that, when I play back a recording from the playlist, the audio and video are out of sync. Sometimes it will correct itself by either playing with the rewind/forward function or stopping the replay and accessing it again from the playlist. Sometimes, however, it never gets better and I have to delete the recording and look for when it's on again.

Any info on why this is happening?
  #2  
Old 2010-10-11 , 09:47
gwalker gwalker is offline
Changes remote batteries hourly.
 
Join Date: Mar 2009
Location: Gauteng
Posts: 7,461
Hi

This is called Lipsync. You have posted this under SD PVR, so we assume you have an SD PVR. This is more of an issue on the HD models. Furthermore please describe your setup in detail and how you have your sound connected, is it via TV or external audio device?

G
__________________
Explora & UEC 2U in Xtraview. HDMI via Yamaha RX-V765 amp and Panel.
  #3  
Old 2010-10-11 , 10:23
Fishfreak Fishfreak is offline
Still listens to the wireless
 
Join Date: Oct 2010
Location: Cape Town
Posts: 3
Indeed, I have SD PVR. I run the video via RCA to my TV and the audio via RCA to an amp and speakers.

Please be specific in terms of what info you'd like regarding my hardware, and where I can find the info?

Thanks
  #4  
Old 2010-10-11 , 11:48
Geoff D Geoff D is offline
Technical Myriad
 
Join Date: Nov 2008
Location: PTA
Posts: 16,195
Lipsynch issues on the SD PVR are very very rare.

My connections are RCA direct to TV, or via an RF modulator, and RF to TV's
  #5  
Old 2010-10-11 , 11:54
gwalker gwalker is offline
Changes remote batteries hourly.
 
Join Date: Mar 2009
Location: Gauteng
Posts: 7,461
Quote:
Originally Posted by Fishfreak View Post
Indeed, I have SD PVR. I run the video via RCA to my TV and the audio via RCA to an amp and speakers.

Please be specific in terms of what info you'd like regarding my hardware, and where I can find the info?

Thanks
It sounds like your amp is causing the delay. If you test with audio direct to TV and there is no delay then we know if the SDPVR is the issue or not. Also specify brand of amp, and if it supports digital input such as optical or coaxial input

If it is a playout issue, MC will want to know which channe and programme. If the issue is only on Mnet Movies, try disable surround sound.

G
__________________
Explora & UEC 2U in Xtraview. HDMI via Yamaha RX-V765 amp and Panel.
  #6  
Old 2010-10-20 , 15:40
Fishfreak Fishfreak is offline
Still listens to the wireless
 
Join Date: Oct 2010
Location: Cape Town
Posts: 3
Quote:
Originally Posted by gwalker View Post
It sounds like your amp is causing the delay. If you test with audio direct to TV and there is no delay then we know if the SDPVR is the issue or not. Also specify brand of amp, and if it supports digital input such as optical or coaxial input

If it is a playout issue, MC will want to know which channe and programme. If the issue is only on Mnet Movies, try disable surround sound.

G
I didn't get notification of this additional reply...only one a day a guess.

It's not my amp as I discovered that it only happens on recordings on MNET (channel 101). Will disable surround sound and check it out.

Thanks
« Previous Thread | Next Thread »
Thread Tools
Display Modes
Posting Rules
You may not post new threads  | You may not post replies  | You may not post attachments  | You may not edit your posts
BB code is On  | Smilies are On  | [IMG] code is On  | HTML code is Off
Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
sd pvr audio/video maik SD PVR 3 2010-12-10 17:56
KidsCo : Poor video quality & audio/video sync issue tsume Picture/Audio Quality 3 2010-08-09 07:22
Audio/video sync problem Mornay Standard decoder 8 2010-04-29 08:50
Progressive Audio Sync Issue Peppercorns Picture/Audio Quality 4 2010-02-02 14:13
No video, only audio astrauss Standard decoder 4 2009-08-05 22:32