Forum

Forum (http://forum.dstv.com/index.php)
-   PVR Decoders (http://forum.dstv.com/forumdisplay.php?f=70)
-   -   Explora signal quality issues (http://forum.dstv.com/showthread.php?t=38577)

jpypers 2017-05-16 11:40

Explora signal quality issues
 
Hi,

After about a year of having no major issues (apart from losing my scheduled recordings), this weekend's cold front broke my Explora again.:mad:

So basically for the whole weekend I couldn't watch most of the HD channels.

MC replaced the SLNB during May last year after I've spent close to R1500 to move the dish and replace the cable.

I have tried to send a message to MC Marietjie (who helped me previously), but it doesn't go through.

Does anyone know who from MC to contact these days and whether the new 501 SLNB is any better in dealing with the cold?

Thanks.

Geoff D 2017-05-16 12:15

[QUOTE=jpypers;344730]Hi,

After about a year of having no major issues (apart from losing my scheduled recordings), this weekend's cold front broke my Explora again.:mad:

So basically for the whole weekend I couldn't watch most of the HD channels.

MC replaced the SLNB during May last year after I've spent close to R1500 to move the dish and replace the cable.

I have tried to send a message to MC Marietjie (who helped me previously), but it doesn't go through.

Does anyone know who from MC to contact these days and whether the new 501 SLNB is any better in dealing with the cold?

Thanks.[/QUOTE]


Where exactly do you live? And what is the problem at the moment?
There must be something really wrong with your install if you are continuing to have these problems that do not correct themselves after a spell of bad weather.

Maybe a photo of your antenna install will help in trying to highlight what could be wrong?

No, simply changing the SLNB all the time is not the answer. You need to pinpoint what is wrong first.

jpypers 2017-05-16 12:51

Hi Geoff,

I stay in Moreletapark Pretoria. During the day when the sun is out, everything seems fine as the signal quality stays above 90%. During the evenings (and cold winter days) things go very bad.

I can send you a picture of my dish installation, but it was reinstalled by someone that comes highly recommended and also checked by MC's tech last year.

The Explora was installed in March 2016 and worked fine until May 2016. The SLNB was replaced by MC in May 2016.

Jaques

Geoff D 2017-05-16 13:43

There are only a few things that would cause such a drastic change due to temperature especially in PTA, where it has not been anywhere near cold enough to be a major problem.

(1) Antenna:

(a) Not pointed properly, or obscured by some or other obstacle. (Antenna actually pointed on a side lobe instead of the main lobe).
(b) The bolts holding the reflector on to the mounting bracket have been over tightened, leading to the shape distorting when the temperature changes.

(2) Cabling:

(a) bad connections
(b) Loose connectors
(c) old cables that have deteriorated
(d) Joints in the length that have been poorly done.

(3) LNB:

(a) Overtightened connections causing dry joints to develop
(b) Skew angle out --- Moves when cables contract and expand.

jpypers 2017-05-17 13:52

4 Attachment(s)
Hi Geoff,

I have attached some pictures of the installation:

Dish location:

[ATTACH]7806[/ATTACH]

Line of site:

[ATTACH]7809[/ATTACH]

Cable and SLNB:

[ATTACH]7812[/ATTACH]

Dish vertical angle:

[ATTACH]7815[/ATTACH]

Based on my location (Position is -25.843 28.292), can you suggest the correct vertical, horizontal and skew angles?

Jaques

chrisvdh 2017-05-17 14:14

There is nothing in the way to the sat but air!

That dish looks too vertical, but then the pic might be off. So the lnb arm may not be in correct position with relation to the dish?

my 200 cents.

jpypers 2017-05-17 14:24

Hi Chris,

According to the last pic I assume the vertical angle is somewhere between 30 and 40 degrees, but that scale seems a bit odd.

Jaques

MC Field Services 2017-05-19 14:04

please send me a private message with your details , its possible the issue is the same as in the past as you have the old LMX500. since they replaced it its been warm until the past weekend. so hence the fault appeared.

MC Field Services 2017-05-19 14:08

don't go changing your installation ,depending where you live the angle would be slightly different .
please send me ur contact details on a private message

jpypers 2017-05-19 14:51

Thank you MC Field Services.

I have sent you a PM.

Marvel1999 2017-05-20 07:29

[FONT=&quot]This happened last year about the 16th of May 2016.

"My initial setup was Explora with HD PVR working via switch. Think it was the 5-1. No problems. Then I bought a second Explora recently (a few months back). Installed it and it wouldn't work with the switch. So I bought the slnb. Everything worked perfectly. Tuner 1 and 2 was 90% and 100% while tuner 3 was 88% and 98%. Then a few weeks back, the signal would drop at night for all hd channels and would stabilize again in the morning. Sometimes the Explora would restart continuously and during startup be stuck on a pink screen. Only powering down completely would get it going again, but still the hd channels would be completely off or be scrambled. Connections have been checked and checked again. The dish is the larger on. This past weekend was very cold and none of the hd channels worked at all.
Then I read on this thread that temperature plays a part. And there is a batch of faulty slnb's. So before I go and buy one, I would like to find out if maybe mine is from that batch and whether I will be able to exchange it as my problem is definitely similar to the temperature problem.
Here are the details of the smart lnb:
Model Number: LMX 500
Serial Number: Z100518921
Batch Number: TA-2014/2309
Please let me know if the slnb can be returned as I do think it is faulty."

The smart lnb was replaced by Multichoice after consultation with MC Marietjie. Now one year later, middle May, the same problem occurs. Seems to me that this batch of replacement smart lnb's are also causing problems again in cold weather.

Please Multichoice, let me know what to do to get a speedy replacement. FREE OF CHARGE.

Thanks!
[/FONT]

jpypers 2017-05-22 06:33

MC contacted me on Friday and also believe I'm one of the unlucky ones that received two (original + replacement) suspect SLNBs. They should contact me today to arrange replacement of the SLNB with one of the newer 501 models.

Since I knew I wouldn't be able to watch anything after 7PM, I decided to wrap the SLNB in a "blanket". Well it worked and I watched all the HD channels without any issues.:D

MC Field Services 2017-05-22 13:19

marvel 1999 please send me a pm with your contact details please

jpypers 2017-05-23 09:38

Thanks [B]MC Field Services[/B]. A new SLNB was installed yesterday by your technician and last night all looked good.

MC Field Services 2017-05-23 09:43

my pleasure

JohanB1987 2017-06-27 11:39

Signal drops when cold & rainy
 
Hi. My Explora loses signal on some channels like 201/144/movie channels when it is cold and rainy only. In the winter months it is every night's story...This was from day 1 when I bought it in Feb 2016. The signal strength is 100% but the quality 0%. if I tune it to other channels like M-net it works fine. I also took my machine in to be tested and they said it was fine.. I believe i have a faulty LNB from day 1 or a bad quality part installed by the contractors...Please assist met to resolve this.

JohanB1987 2017-06-27 11:47

Signal drops when cold & rainy
 
My Explora drops signal every time it is rainy or cold. This is only on some channels like 201/144/movie channels. The signal strength is 100% but the quality 0%. If I tune it to M-net everything is fine.This is from day 1 when they installed it in Feb 2016. I am on the 24 month pricelock plan. Every winter evening is the same old story and when it is Rainy. My machine was tested as well at a DSTV store and they said the machine was fine. Please help me resolve this as I believe the contractors installed a bad Lnb/Dish ETC that causes this.

MC Marietjie 2017-06-27 12:25

If it is only certain channels then that points to an LNB alignment issue, not necessarily a faulty Smart LNB. The fact that the quality is 0% points to an installation issue with the LNB alignment. I suggest you get your installer back to come and double check this.

Optimist 2017-06-27 12:35

Agreed as those channels are both Vertically polarised, but the weather is involved as well - so could just be a partially faulty LNB.

It's a pity you've left it so long, doubt it can be covered under any warrantee now.

JohanB1987 2017-06-27 12:41

Yes. Can you assist me with that as Dstv send a contractor themselves to install it?i called in 3 times in 2 weeks to get someone to help me and I am still waiting for the call.

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

JohanB1987 2017-06-27 12:43

[QUOTE=MC Marietjie;352080]If it is only certain channels then that points to an LNB alignment issue, not necessarily a faulty Smart LNB. The fact that the quality is 0% points to an installation issue with the LNB alignment. I suggest you get your installer back to come and double check this.[/QUOTE]
Yes. Can you assist me with that as Dstv send a contractor themselves to install it?i called in 3 times in 2 weeks to get someone to help me and I am still waiting for the callback.

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

MC Marietjie 2017-06-27 12:51

You can go to our website and search for an accredited installer in your area. We only send accredited installers so not one of our own contractors.
Do you not have the details of the person who did the installation for you?

JohanB1987 2017-06-27 12:54

[QUOTE=MC Marietjie;352098]You can go to our website and search for an accredited installer in your area. We only send accredited installers so not one of our own contractors.
Do you not have the details of the person who did the installation for you?[/QUOTE]
Hi. No I don't have. I feel Dstv must send someone to correct this. I am not going pay for something that has not been done correctly from day 1. Maybe uou can see who did mine?

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

MC Marietjie 2017-06-27 14:26

Suggest you send your details to MC Lindi on a PM, then she can try to arrange for someone to come out from our Field Services team.

It would've been far better if you reported this at the time, cause then we could've followed up with the person who did the install. It's critical for us to give them feedback if they are not doing things right.

JohanB1987 2017-06-27 18:57

[QUOTE=MC Marietjie;352116]Suggest you send your details to MC Lindi on a PM, then she can try to arrange for someone to come out from our Field Services team.

It would've been far better if you reported this at the time, cause then we could've followed up with the person who did the install. It's critical for us to give them feedback if they are not doing things right.[/QUOTE]
Can you perhaps ask her to respond here? I do not know your banter system. If possible?

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

Optimist 2017-06-27 22:49

That's not how it's done generally.

Click [URL="http://forum.dstv.com/private.php?do=newpm&u=308336"]here[/URL]
You can use that to send your customer number & contact phone numbers.

You can also include a link to this thread by copying in this link: [URL="http://forum.dstv.com/showthread.php?p=352065#post352065"]Explora signal quality issues (post #16 onwards)[/URL]

JohanB1987 2017-06-28 13:51

[QUOTE=MC Marietjie;352116]Suggest you send your details to MC Lindi on a PM, then she can try to arrange for someone to come out from our Field Services team.

It would've been far better if you reported this at the time, cause then we could've followed up with the person who did the install. It's critical for us to give them feedback if they are not doing things right.[/QUOTE]
Hi. She does not resond. I did pm her..

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

MC Marietjie 2017-06-28 14:04

HI there Johan, just give it a little while please - give her a chance to respond as you only sent the PM today.

MC Lindi 2017-06-29 10:30

[FONT="Calibri"][COLOR=#000000]Hi Johan[/COLOR][/FONT]
[FONT="Calibri"][COLOR=#000000][/COLOR][/FONT]
[FONT="Calibri"][COLOR=#000000]Feedback from the team is that they suspect a faulty Smart LNB, however a technician is scheduled to come to you to test your installation at 1pm today. [/COLOR][/FONT]
[FONT="Calibri"][COLOR=#000000][/COLOR][/FONT]
[FONT="Calibri"][COLOR=#000000]They'll check with you again after the installation test is complete. [/COLOR][/FONT]
[FONT="Calibri"][COLOR=#000000][/COLOR][/FONT]
[FONT="Calibri"][COLOR=#000000]Thank you. [/COLOR][/FONT]
[FONT="Calibri"][COLOR=#000000][/COLOR][/FONT]
[FONT="Calibri"][COLOR=#000000][/COLOR][/FONT]


All times are GMT +2. The time now is 07:26.